Ο Stephen Hawking για το τι συνέβη πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη

Την εποχή της Μεγάλης Έκρηξης όλη η ύλη στο Σύμπαν είχε συμπιεστεί σε ένα απίστευτα ζεστό, απείρως πυκνό σημείο ύλης.

Αλλά τι συνέβη πριν από αυτό; Φαίνεται ότι ο φημισμένος φυσικός Stephen Hawking έχει μια απάντηση, την οποία έδωσε σε μια συνέντευξη με τον εξίσου διάσημο συνάδελφό του Neil deGrasse Tyson. Ο Hawking συζητά αυτές τις ιδέες και άλλες στο φινάλε της τηλεοπτικής σειράς StarTalk του Tyson, η οποία θα προβληθεί την Κυριακή, 4 Μαρτίου 2018 στις 11 μ.μ. ET στο National Geographic Channel.

Η απάντηση του Hawking στην ερώτηση «τι υπήρχε πριν να υπάρξει οτιδήποτε;» βασίζεται σε μια θεωρία γνωστή ως η «πρόταση χωρίς σύνορα» (no-boundary proposal). «Η συνοριακή κατάσταση του σύμπαντος... είναι ότι δεν έχει σύνορα», δήλωσε ο Χόκινγκ στον Tyson, σύμφωνα με την σελίδα Popular Science.

Για να καταλάβετε καλύτερα τη θεωρία, αρπάξτε το τηλεχειριστήριό σας που ελέγχει το Σύμπαν και πατήστε το Rewind. Όπως γνωρίζουν τώρα οι επιστήμονες, το Σύμπαν συνεχώς επεκτείνεται. Καθώς κινείστε πίσω στον χρόνο, το Σύμπαν συστέλλεται. Πηγαίνετε πίσω πριν από περίπου 13,8 δισεκατομμύρια έτη και ολόκληρο το Σύμπαν συρρικνώνεται στο μέγεθος ενός ατόμου, λέει ο Hawking.

Αυτή η υποατομική σφαίρα των πάντων είναι γνωστή ως η μοναδικότητα (singularity). Προσοχή δεν πρέπει να συγχέεται με την τεχνολογική μοναδικότητα κατά την οποία η τεχνητή νοημοσύνη θα ξεπεράσει τους ανθρώπους. Μέσα σε αυτό το εξαιρετικά μικρό και πυκνό στίγμα θερμότητας και ενέργειας, οι νόμοι της φυσικής και ο χρόνος, όπως τα γνωρίζουμε, παύουν να λειτουργούν. Με άλλα λόγια ο χρόνος όπως κυριολεκτικά τον καταλαβαίνουμε δεν υπήρχε πριν αρχίσει να αναπτύσσεται το Σύμπαν. Μάλλον το βέλος του χρόνου συρρικνώνεται απεριόριστα, καθώς το Σύμπαν γίνεται μικρότερο και μικρότερο, χωρίς ποτέ να φτάσει σε ένα ξεκάθαρο σημείο εκκίνησης.

«Τα γεγονότα πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη απλά δεν έχουν οριστεί, επειδή δεν υπάρχει κανένας τρόπος κάποιος να μετρήσει τι συνέβη σε αυτά», γράφει ο Hawking σε μια διάλεξη για την πρόταση χωρίς σύνορα. «Δεδομένου ότι τα γεγονότα πριν από τη Μεγάλη Έκρηξη δεν έχουν παρατηρητικές συνέπειες, κάποιος μπορεί κάλλιστα να τα αποκόψει από τη θεωρία και να πει ότι ο χρόνος ξεκίνησε με τη Μεγάλη Έκρηξη».

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο Χόκινγκ μίλησε γι' αυτή τη θεωρία. Προηγουμένως παρέδωσε διαλέξεις για το θέμα και πρωταγωνίστησε σε ένα δωρεάν ντοκιμαντέρ γι' αυτό, διαθέσιμο στο YouTube. Συντονιστείτε την Κυριακή στο StarTalk για να ακούσετε τον Tyson και τον Hawking να εμβαθύνουν στο θέμα, καθώς και κατά πόσο ο Ισαάκ Νεύτωνας θα είναι πιο ενθουσιασμένος να μάθει για τις μαύρες τρύπες ή το Tinder.

Πηγή: Live Science

Σχόλια