Λειτούργησαν τα νηπιαγωγεία της αρχιεπισκοπής, υπό τη σκιάν «περίεργων» προϋποθέσεων

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από την 1η Μαρτίου 2018 η εκκλησία ανέλαβε την πλήρη διαχείριση δύο παιδοκομικών σταθμών στη Λευκωσία, τους μόνους που είχαν απομείνει να λειτουργούν ως κρατικοί, δηλαδή υπό τη διαχείριση των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, κατόπιν σχετικής συμφωνίας μεταξύ των δύο μερών.

Πρόκειται για τον παιδοκομικό σταθμό Κ.Κ.Ε. Λατσιών και τον βρεφοπαιδοκομικό σταθμό Παλλουριώτισσας. 

Ανάμεσα στους 19 κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων αναφέρονται τα εξής:

- τα σχολεία λειτουργούν μέσα στην ατμόσφαιρα της χριστιανικής ορθόδοξης πίστης και ελληνορθόδοξης παράδοσης η οποία σκοπό έχει να μεταγγίσει ήθος και ποιότητα και να συμβάλει στην ανάπτυξη υγιούς και ολοκληρωμένης προσωπικότητας.

- τα παιδιά θα συμμετέχουν σε εκκλησιασμούς, ωστόσο τα μη ορθόδοξα παιδιά δεν θα συμμετέχουν στο μυστήριο της θείας κοινωνίας.

- στα πλαίσια των κοινωνικών επιστημών, στο θέμα: «θρησκευτική, κοινωνική αγωγή» τα παιδιά, μέσα από διάφορες δραστηριότητες θα μάθουν την ορθόδοξη πίστη και παράδοση.

- σε περίπτωση διαζευγμένων γονέων ή άλλων προβληματικών καταστάσεων πρέπει να ενημερώνεται η διεύθυνση του σχολείου.

- σε περίπτωση εγγραφής παιδιού με ειδικές ανάγκες ο γονέας υποχρεούται να αναλάβει τα έξοδα της συνοδού.

- όταν οι γονείς δεν παραδέχονται ότι το παιδί τους παρουσιάζει προβληματική συμπεριφορά και χρήζει βοήθειας από επιστήμονες, η διεύθυνση του σχολείου έχει το δικαίωμα να διακόψει τη φοίτηση του παιδιού.

- στο σχολείο απαγορεύονται οι καρναβαλίστικες γιορτές και τα μασκαρέματα.

Τόσο ο Χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος, εκ μέρους της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, όσο και το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Εργασίας, δήλωσαν ότι δεν επιθυμούν να προβούν σε δηλώσεις για τους κανονισμούς λειτουργίας των σχολείων, οι οποίοι προκάλεσαν αντιδράσεις. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, ερωτηθείς για το θέμα ο νέος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, δήλωσε ότι συμφωνεί με τα σχολεία της εκκλησίας, αλλά δεν ξέρει τι γίνεται με τον έλεγχό τους.



Σχόλια