Δεν υπάρχει καμία ιστορική ή βιβλική περιγραφή του προσώπου του Ιησού

Ο Χριστός Παντοκράτορας (Χριστός εν Δόξη) που απεικονίζεται σε βυζαντινή πλάκα με μικρογραφίες σμάλτου του 10ου αιώνα στο Museo Lazaro Galdiano της Μαδρίτης, στην Ισπανία. Φωτογραφία: Leemage / Corbis μέσω Getty Images.

Ως μια φιγούρα με τον μεγαλύτερο αριθμό πινάκων στη δυτική τέχνη, ο Ιησούς απεικονίζεται ως ένας όμορφος, πανύψηλος άντρας με πολυτελές μακρύ πρόσωπο και ονειρικά, συνήθως γαλανά, μάτια.

Ενώ γνωρίζουμε από την έρευνα των σκελετικών λειψάνων των ανδρών που βρέθηκαν στην περιοχή - που ήταν γνωστή κατά την εποχή του Ιησού ως Ιουδαία - ότι αυτή η εικόνα του είναι πιθανώς ψευδής, εντούτοις εξακολουθούμε να προτιμούμε να πιστεύουμε ότι η φυσική του εμφάνιση αντιστοιχεί στο χάρισμα που του αποδόθηκε.

Όμως η βρετανίδα ιστορικός Καθηγήτρια Joan Taylor, σε πρόσφατο βιβλίο της με τίτλο Πώς έμοιαζε ο Ιησούς; (What did Jesus look like?), διερευνά την αμφιλεγόμενη θεωρία που υποστηρίζει ότι ο Ναζωραίος κάθε άλλο παρά ευλογημένος ήταν στην εμφάνιση και μπορεί να έχει ακόμη παραμορφωθεί.

Η Taylor, του Κολεγίου King του Λονδίνου, μελέτησε ιστορικά ντοκουμέντα της εποχής του Ιησού και συμπέρανε ότι ενώ για το πρόσωπο του Ιησού δεν υπάρχει καμία περιγραφή στη Βίβλο, για άλλες μορφές, όπως ο Μωυσής και ο Δαβίδ, υπάρχουν τόμοι περιγραφών

Στην πραγματικότητα, η μοναδική περιγραφή της φυσικής εμφάνισης του Χριστού πριν από τη σταύρωσή του είναι μια γραμμή στο Βιβλίο του Ησαΐα που λέει ότι δεν είχε καμία ομορφιά ή μεγαλοσύνη που να μας προσέλκυαν σε αυτόν: «Δεν είχεν ωραίαν, ένδοξον και ελκυστικήν την εμφάνισιν. Δεν είχεν ωραιότητα και λαμπρότητα προσώπου. Τον είδομεν και δεν είχε πρόσωπον εμφανίσιμον, ούτε κάλλος» (53,2).

Η Taylor πιστεύει ότι ο Ιησούς «είχε ύψος γύρω στο 1,65, ήταν κάπως λεπτός και μυώδης, με ελαιόκαρπο δέρμα, σκούρα καστανά μαλλιά και καστανά μάτια». Αυτό συμπίπτει με τα ευρήματα δικανικών ανθρωπολόγων που έχουν τοποθετήσει τον Χριστό ανάμεσα στο 1,55 και 1,68 ύψος και ανάμεσα στα 58 και 64 κιλά. Τα συμπεράσματα της Taylor προκύπτουν από τα σκελετικά κατάλοιπα των ανδρών που έχουν ταφεί στην περιοχή, τους κατοίκους της Ιουδαίας και όσους έζησαν στην Αίγυπτο.

«Όσον αφορά στην παλέτα χρωμάτων του, τότε σκεφτείτε σκούρα καφέ έως μαύρα μαλλιά, βαθιά καστανά μάτια, έλαιο-καφέ δέρμα», έγραψε στην εφημερίδα Irish Times. «Ο Ιησούς θα ήταν ένας άνθρωπος με μεσανατολική εμφάνιση. Αυτό που έχω μάθει είναι ότι οι Ιουδαίοι της εποχής ήταν βιολογικά πιο κοντά στους ιρακινούς Εβραίους του σύγχρονου κόσμου».

Ενώ αναγνωρίζει τους στενούς δεσμούς μεταξύ Ιουδαίας, Ευρώπης, Σουδάν και Αιθιοπίας, η Taylor υποστηρίζει στο βιβλίο της ότι επειδή οι Ιουδαίοι έτειναν να παντρεύονται μόνο μεταξύ τους, ο Ιησούς είναι πιο πιθανό να έμοιαζε με τους άντρες που απεικονίζονται στην αιγυπτιακή ταφική τέχνη, παρά σ' εκείνους που προέρχονται από την Ευρώπη ή την Αιθιοπία.

Η συγγραφέας λέει ότι από τότε που ο Ιησούς άρχισε να δουλεύει έξω ως ξυλουργός, μέχρι να γίνει 30 ετών, είναι λογικό να υποθέσουμε ότι ήταν πιο μυώδης και σωματικά υγιής, συγκριτικά με τον λυγερό άνδρα που παρουσιάστηκε στους δυτικοποιημένους πίνακες. Το πρόσωπό του πιθανότατα είχε μια δερματοειδή εμφάνιση από την έκθεση του στα στοιχεία της φύσης, κάνοντάς τον να φαίνεται πιο ηλικιωμένος από ό,τι ήταν.

Ένας από τους πιο αμφισβητούμενους ισχυρισμούς που κάνει η Taylor στο βιβλίο της - εκτός από την αμφισβήτηση της ιδέας ότι ο Ιησούς ήταν όμορφος - είναι η πιθανότητα να είχε παραμορφωθεί κάπως. Επισημαίνει ότι θα μπορούσε ο Ιησούς να είχε ουλές από τη δουλειά του με το ξύλο, επειδή οι τεχνίτες της εποχής ήταν ευάλωτοι σε τραυματισμούς και η σωματική παραμόρφωση ήταν σχεδόν ο κανόνας. Οι σπασμένοι βραχίονες δεν θα διορθώνονταν σωστά και οι τραυματισμοί των άκρων και των ματιών θα ήταν συνηθισμένοι.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι μελετητές αμφισβήτησαν την ακρίβεια του ανοιχτόχρωμου, γαλαζοπράσινου, ξανθού Ιησού που απεικονίστηκε και διαδόθηκε στον μεταγενέστερο ευρωπαϊκό πολιτισμό. Το 2015 ο Richard Neave, συνταξιούχος ιατρικός καλλιτέχνης του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, χρησιμοποίησε δικανικές και αρχαιολογικές αποδείξεις για την αναδόμηση του προσώπου του Ιησού. Το αποτέλεσμα ήταν ένα εξαιρετικό γλυπτό ενός μελαψού άντρα της Μέσης Ανατολής που έχει αναγνωριστεί από τους ειδικούς ως το πιο ακριβές πορτρέτο του φερόμενου γιου του θεού.

Ο Neave και η ερευνητική του ομάδα χρησιμοποίησαν τα κρανία Σημιτών που συνέλεξαν ισραηλινοί αρχαιολόγοι, δημιουργώντας μέσω του υπολογιστή μια ανακατασκευή που έδειχνε πως μπορεί να έμοιαζε ο Ιησούς. Ο Neave κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο Ιησούς έμοιαζε πολύ όπως κάθε άλλος άνθρωπος της εποχής, επειδή η Βίβλος αναφέρει ότι λίγο πριν από τη σταύρωση του ο Ιούδας ο Ισκαριώτης έπρεπε να τον υποδείξει στους Ρωμαίους στρατιώτες οι οποίοι δεν μπορούσαν να τον ξεχωρίσουν από τους μαθητές του.

«Έκανα αρχικά μια γύψινη κατασκευή του κρανίου, η οποία μου έδωσε κάτι για να δουλέψω», είπε ο Neave στο BBC. «Στη συνέχεια έβαλα πηλό και χρησιμοποιώντας μετρήσεις μαλακού ιστού δημιούργησα την ανατομία του προσώπου», συνέχισε. «Αναπόφευκτα υπάρχουν ορισμένοι τομείς στους οποίους πρέπει να εικάσεις, ειδικά αν λείπουν τμήματα του κρανίου», κατέληξε.

Ο Neave και η ομάδα του οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι ο Ιησούς είχε πιθανώς σκούρα μάτια, μαλλιά και δέρμα, ύψος περίπου 1,53 εκ., με κοντά μαλλιά και γενειάδα κατά την εβραϊκή παράδοση.


Πηγή: New York Post


Σχόλια