Οι θρήσκοι και δεισιδαίμονες άνθρωποι πασχίζουν να κατανοήσουν τον φυσικό κόσμο, σύμφωνα με μελέτη

Οι άνθρωποι που πιστεύουν στον θεό ή το υπερφυσικό δεν κατανοούν πλήρως τον φυσικό κόσμο, ισχυρίζεται μελέτη από ερευνήτριες του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι.

Οι Φιλανδοί επιστήμονες κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι οι θρησκευόμενοι, όχι μόνο δεν κατανοούν ξεκάθαρα τον φυσικό και βιολογικό κόσμο, αλλά έχουν την τάση του ανθρωπομορφισμού, αποδίδοντας δηλαδή ανθρώπινες ιδιότητες, όπως το συναίσθημα, σε άψυχα αντικείμενα, όπως τα βράχια, ο άνεμος και άλλα παρόμοια. Τείνουν να συμφωνούν με δηλώσεις όπως «οι πέτρες αισθάνονται το κρύο».

«Όσο περισσότερο οι συμμετέχοντες πίστευαν σε θρησκευτικά ή άλλα παραφυσικά φαινόμενα, τόσο χαμηλότερη στην κλίμακα ήταν η διαισθητική φυσική τους ικανότητα, οι μηχανικές και νοητικές περιστροφές τους, οι σχολικοί βαθμοί τους στα μαθηματικά και στη φυσική, καθώς και οι γνώσεις τους σχετικά με τα φυσικά και βιολογικά φαινόμενα... θεωρώντας περισσότερο τους άψυχους στόχους ως ψυχικά φαινόμενα», γράφουν οι Marjaana Lindeman και Annika Svedholm-Häkkinen.

Με τον όρο «ψυχικά» εννοούσαν ανθρώπινες σκέψεις και πνεύμα.

Οι άνθρωποι, μη έχοντας σωστή κατανόηση του κόσμου γύρω τους, οδηγήθηκαν στην πίστη σε δαίμονες και στο υπερφυσικό, σε ένα είδος σύγχυσης που παρατηρείται στους «αρχάνθρωπους και στα μικρά παιδιά».

Οι επιστήμονες συνέκριναν επίσης τα χαρακτηριστικά της θρησκευτικής πίστης με τα χαρακτηριστικά του αυτισμού, καθώς αμφότερα δυσκολεύουν τη διαφοροποίηση του ψυχικού και του σωματικού.

Στη μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Applied Cognitive Psychology, συμμετείχαν 258 Φιλανδοί οι οποίοι ολοκλήρωσαν μια σειρά ερωτηματολογίων και διαδικτυακών εξετάσεων, απαντώντας εάν συμφωνούν με δηλώσεις όπως «υπάρχει ένας παντοδύναμος, παντογνώστης, πανάγαθος θεός» και αν πιστεύουν σε πράγματα όπως η τηλεπαθητική ή η προφητεία του μέλλοντος.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες ήταν πιο πιθανό να πιστεύουν στον θεό και το παραφυσικό, βασίζοντας τις ενέργειές τους περισσότερο στο ένστικτο, παρά στην αναλυτική σκέψη.

Για τους Φιλανδούς επιστήμονες η σημασία της εργασίας τους έγκειται στο ότι: «Οι αβάσιμες θεωρίες που βασίζονται στη διαίσθηση, σε σχέση με την αστρονομία, την εξέλιξη, την ύλη, τη μηχανική και άλλους τομείς, διάρκεσαν αρκετές δεκαετίες πριν από την απόκτηση μιας αμοιβαία αποδεκτής επιστημονικής θεωρίας, επηρεάζοντας την ικανότητα των ατόμων να ενεργούν ως ενημερωμένοι πολίτες, να κρίνουν λογικά και αιτιολογημένα σε ένα κόσμο που διέπεται όλο και περισσότερο από την τεχνολογία και την επιστημονική γνώση».

Προηγούμενες μελέτες επίσης διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν σε ένα θεό ή κάποια πνευματική ουσία καταστέλλουν το εγκεφαλικό δίκτυο για αναλυτική σκέψη και αντ' αυτού δεσμεύουν το συναισθηματικό δίκτυο. «Όταν προκύπτει ένα ζήτημα πίστης, από πλευράς αναλυτικής άποψης αυτό μπορεί να φαίνεται παράλογο», δήλωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Καθηγητής Tony Jack. «Αλλά, σύμφωνα με τα όσα κατανοούμε για τον ανθρώπινο εγκέφαλο, το άλμα της πίστης στην πεποίθηση της ύπαρξης του υπερφυσικού, απομακρύνει τον κριτικό/αναλυτικό τρόπο σκέψης για να μας βοηθήσει να επιτύχουμε μεγαλύτερη κοινωνική και συναισθηματική αντίληψη». 

Άλλες μελέτες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι γενικά οι θρήσκοι είναι λιγότερο αναλυτικοί και μπορεί να έχουν χαμηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ). 

Πηγή: BigThink

Σχόλια